KALİTE & GÜVENCE DANIŞMANLIĞI
Kalite Yönetim Sistemi
Kalite öncülerinden biri olan Juran, kalite yönetim sistemini 3 aşamada anlatmaktadır. Bu 3 aşamaya Juran’ın Kalite Üçlemesi adı verilmektedir. 3 aşama şu şekildedir: kalite planlama, kalite kontrol ve kalite geliştirme. Bu 3 temel aşama ve unsur kalite yönetim sistemi kurmak için gerekli olan temel yapılardır.
Kalite Geliştirme
Kalite planlaması içerisinde çözüm bulduğunuz soruların yanıtlarını faaliyete koymanız için oluşturulan bir adımdır. Ortaya çıkan çözümler kurum kültürüne dönüştürülmelidir. Aynı zamanda bu süreç içerisinde sürekli iyileştirme anlayışı benimsenmelidir.
Kalite Planlama
Kalite yönetim sistemi kurmak için ilk yapılması gereken planlamadır. Planlama içerisine dahil olacak unsurlar şunlardır: Müşterileriniz kimler? Müşterilerinizin ve çalışanlarınız istek ve beklentileri neler? İstekleri ve beklentileri tamamlamak için nasıl bir sistem, ürün ya da hizmet tasarlamanız gerekir? Kalite politikalarınız, hedef ve amaçlarınız neler? En az maliyet ile en iyisini ortaya koymak için neler yapmalısınız? Süreç içerisindeki adımlarınızın planlaması nasıl olacak?
Kalite Kontrol
Bu süreç içerisinde performans standartları belirlenir ve ölçüm yapılır. İstenilen performans elde edilemiyor ise düzeltici faaliyetler ile önlemler alınır.
Kalite yönetim sistemi içerisinde 3 önemli konu bulunmaktadır. Kalite kontrol, kalite güvencesi ve sürekli iyileştirme.
Kalite Kontrol
Kalite kontrol, ürün ya da hizmetlerin belirlenen standartlara ve gereksinimlere uygunluğunu denetlemek için gerçekleştirilen doğrulama faaliyetleri ile bu faaliyetler sırasında kullanılan yöntem ve araçların bütünüdür. Ürün ve hizmetlerin, sahiplerine ulaştırılmadan önce beklentileri karşılayıp karşılamayacağını uygun yöntemlerle inceleyip test eden ve yetersizliklerin önlenmesini amaçlayan uygulamadır. Buradaki amaç, kalitenin sürekli denetim altında tutulmasıdır.
Kalite Güvence
Kalite Güvencesi, toplam kalite uygulamalarının önemli bir parçasıdır. Kalite güvencesi, müşteri beklentilerini tam olarak karşılayacak kalitede ürün veya hizmetlerin üretilmesini sağlamaya yönelik olarak gerçekleştirilen planlı faaliyetler bütünüdür. Kalite güvence uygulamaları, ürün veya hizmetlerde standarttan sapmaların nedenini belirlemek ve süreç için bir standart oluşturmayı sağlamak üzere kullanılır. Kalite planlaması ve hata önleme yaklaşımlarını içerir. Bu sayede kuruluş içerisindeki tüm süreçler bütün olarak ele alınır ve kalitenin sürekliliği ve iyileştirilmesi sağlanır.
Sürekli İyileştirme
Müşteri beklentilerinin ve rekabetin artmasıyla birlikte kalite yönetim anlayışı sürekli değişmektedir. Bu doğrultuda daha iyiye gitmeyi amaçlayan sistemleri iyileştirmelerin planlanması gerekmektedir. Kalitenin iyileştirilmesi ürün ve hizmetlerdeki hataların en aza indirilmesini ve bu ürünlerin daha iyi bir kalite düzeyine ulaşmasını sağlamaktadır. Aynı zamanda işletmelerin rekabet güçleri sürekli iyileştirme ve kalite geliştirme çabalarıyla orantılı olarak artmaktadır.