İNSAN KAYNAKLARI PERSONEL EĞİTİMİ
Bilindiği gibi yönetim, başkaları (diğer insanlar) aracılığıyla belirli amaçlara ulaşma çabası veya süreci olarak da tanımlanır.
Bu tanımda da görüldüğü gibi, yönetimin özünü “insanların yönetimi” oluşturur.
Bu bakımdan İnsan Kaynakları Yönetimi (İKY), genel anlamda yönetimin vazgeçilmez bir bileşenidir ve çalışma alanı ne olursa olsun her yöneticinin yerine getirmesi gereken bir görevler topluluğudur. Bu genel gerçekliğin yanı sıra, örgütlerde işlevsel farklılaşma ve uzmanlığın bir sonucu olarak İKY, özel bir uzmanlık alanı olarak da ortaya çıkmıştır.
Buna göre İKY, “insan kaynakları yöneticisi ve uzmanı” olarak adlandırılan kişilerce yerine getirilmesi öngörülen birbiriyle ilişkili görevler bütünü olarak da tanımlanabilir. Tüm bunların sonucu olarak İKY, örgütlerin yönetimiyle ilgili süreçlerde ve eğitim-öğretim programlarında mutlaka yer alan bir eğitim-öğretim, araştırma ve uygulama alanıdır. Her alanda yaşanan değişmeler ve küreselleşme; işletmeler ve diğer örgütler ile ülkelerin başarısı açısından “insan kaynakları”nın önem ve etkisini artırmıştır.
Günümüzde örgütlerin ve ülkelerin rekabet gücü açısından insan kaynaklarının sayı ve nitelik olarak yeterliliği ile etkin biçimde yönetilmesinin kritik faktör olduğu kabul edilmektedir. Buna bağlı olarak, her düzeyde insan kaynaklarına verilen önem de artmaktadır. Yukarıdaki açıklamalardan ışığında İKY’ni “Bir örgütün amaç ve planlarını gerçekleştirebilmek için gerekli insan kaynakları ihtiyacının belirlenmesi, ihtiyaç duyulan sayıda ve nitelikte iş görenin temin ve seçimi, işe yerleştirilmesi, eğitimi, kariyer ve performanslarının yönetimi, ücretlendirilmesi, tatmin ve motivasyonlarının sağlanması, bireysel ve toplu iş ilişkilerinin yönetilmesi, iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması, işten çıkışların yönetimi gibi konulara ilişkin plan, politika, yöntem ve uygulamalar bütünüdür.