YATIRIM TEŞFİK DANIŞMANLIĞI
AYEK ULUSLARARASI DANIŞMANLIK uzman ve tecrübeli kadrosu ile yatırım teşvik sisteminde öncülük yapan bir kuruluş olarak doğruyu ve dürüstlüğü ele alır.
Yatırım Teşvik Sisteminin amacı, Kalkınma Planları ve Yıllık Programlarda öngörülen hedefler doğrultusunda tasarrufların katma değeri yüksek yatırımlara yönlendirilmesi, üretim ve istihdamın artırılması, uluslararası rekabet gücünü artıracak ve araştırma-geliştirme içeriği yüksek bölgesel ve büyük ölçekli yatırımlar ile stratejik yatırımların özendirilmesi, uluslararası doğrudan yatırımların artırılması, bölgesel gelişmişlik farklılıklarının azaltılması, kümelenme ve çevre korumaya yönelik yatırımlar ile araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin desteklenmesidir.
Geçmiş dönemlerde, uluslararası ekonomik konjonktüre de uygun olarak piyasa sisteminin işleyişine müdahale etmeyen ve sektör bazında yönlendirme amacı olmayan yatırım teşvik programları yürütülmüş, yatırım kararları; piyasa sistemine ve tümüyle özel sektör tercihlerine bırakılmıştı.
Ancak teşvik sisteminden yararlanması talep edilen özel sektör yatırım projelerinin, peşinen karlı ve verimli olarak kabul edilerek teşvik kapsamına alınması yerine; kamu tarafından da önceden belirlenen ilkelere göre tarafsız olarak değerlendiren seçici ve yönlendirme gücü olan bir teşvik sistemi uygulanmasının, verimsiz olabilecek bazı özel sektör yatırımlarını önleyeceği açıktır.
Yukarıda açıklanan amaçlara bağlı olarak, yeni uygulamaya konulan Yatırım Teşvik Sistemi; genel ve bölgesel teşvik uygulamaları, büyük ölçekli yatırımlar ile stratejik yatırımların teşviki, yatırımlara proje bazlı devlet yardımı verilmesi, cazibe merkezleri programına ilişkin yatırım ve işletme dönemi destekleri uygulamalarından oluşmaktadır.
Genel Teşvik uygulamaları çerçevesinde uygulanacak destek unsurları, Katma Değer Vergisi (KDV) İstisnası ve Gümrük Vergisi Muafiyeti; Bölgesel Teşvik Uygulamaları çerçevesinde uygulanan destek unsurları KDV İstisnası, Gümrük Vergisi Muafiyeti, Vergi İndirimi, Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği, Yatırım Yeri Tahsisi ve Faiz Desteği şeklindedir.
Büyük Ölçekli Yatırımların Teşviki uygulamasında destek unsurları KDV İstisnası, Gümrük Vergisi Muafiyeti, Vergi İndirimi, Sigorta Primi İşveren Hissesi Desteği ve Yatırım Yeri Tahsisidir.